Do kada će trajati tropske vrućine u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) saopštio je da će izrazito vruće vrijeme BiH trajati i narednih sedam do deset dana, prenosi Anadolu.

“Na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike”, navodi FHMZ.

U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojaće uslovi i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima.

Obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovaće za ljetne aktivnosti, ali treba imati na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje i da je indeks UV zračenja vrlo visok.

Uslovi za tropske noći postojaće na čitavom prostoru zemlje.

Minimalne temperature zraka u variraće između 20 i 26 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 28. Najviše dnevne temperature uglavnom između 36 i 41 stepen. Lokalno maksimalne temperature mogu rasti i do 42 stepena.

U periodu od 22. do 25. jula izgledan je prelazak jedne fronte preko BiH, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13 i 18 stepeni, u Hercegovini do 20. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 stepeni, jugu zemlje do 30.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*