Belgija: Lideri članica EU danas o Ukrajini

Lideri članica Evropske unije okupit će se danas na neformalnom summitu u Bruxellesu, a glavne teme bit će kriza u Ukrajini, suzbijanje terorizma i ekonomsko stanje Unije.

Diskusija o ukrajinskoj krizi, koja je prva tačka denevnog reda, u velikoj mjeri će zavisiti od ishoda susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji su počeli u srijedu i završeni jutros rano u Minsku.

U EU nezvanično kažu da će najavljeno pooštravanje sankcija Rusiji zbog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine biti odloženo u slučaju uspješnog ishoda pregovora u Minsku.

Sem toga, šefovi država i vlada 28 članica će razmijeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi i ostalim ekstremističkim organizacijama na Bliskom Istoku.

Neke od predloženih mjera za bolju kontrolu evropskih granica je evidentiranje građana EU prilikom ulaska i izlaska iz šengenske zone i uspostavljanje jedinstvene baze podataka o putnicima u avionskom saobraćaju.

Granična policija zemalja članica zasad samo kontrolira dokumenta građana EU na ulasku i izlasku iz Šengena, ali ne bilježi njihove podatke, prenosi Tanjug.

U Bruxellesu je najavljeno da će treća tema summita biti bolja koordinacija članica u cilju rješavanja ekonomske krize i problema nezaposlenosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*