Veliki požar u Antaliji: Troje smrtno stradalih

Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je kako su u šumskom požaru u distriktu Manavgat, u Antaliji, smrtno stradale tri osobe, a 58 osoba je na bolničkom liječenju.

U saopćenju AFAD-a navedeno je kako su požari izbili jučer na četiri tačke u distriktu Manavgat u Antaliji, a u toku su akcije gašenja s kopna i iz zraka.

Veliki broj ljudi sa posljedicama

U akcijama gašenja učestvuje avion, dron, 19 helikoptera, 192 cisterne, 30 mašina, 960 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila.

”Tri osobe su preminule, a 122 su osjetile posljedice. Na bolničkom liječenju je 58 građana”, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je na teren upućeno 19 ambulantnih vozila, šest nacionalnih medicinskih spasilačkih timova i jedno mobilno komandno vozilo.

”Iz Direkcije AFAD-a u Antaliji angažirana su četiri vozila i 14 članova osoblja. U koordinaciji s uredom guvernera Antalije, iz Isparte, Burdura, Konye, Karmana i Mersina poslano je 19 cisterni te pet vatrogasnih vozila”, navedeno je u saopćenju.

Rečeno je kako su evakuirane kuće koje bi mogle biti zahvaćene požarom.

Procjena štete

Šteta je nastala na brojnim stambenim i poslovnim objektima, poljoprivrednim površinama i vozilima.

Na terenu je 12 timova Uprave za urbanizam i okoliš koji rade na procjeni štete.

Pomoć na terenu pruža i Crveni polumjesec Turske je postavio jednu mobilnu kuhinju i pet dostavnih vozila. U pogođeno područje je upućeno 25 članova osoblja te jedinice za podjelu hrane kapaciteta 20.400 osoba/obroka.

Također, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli kazao je kako je nastavljena borba protiv požara.

”Nažalost, preminule su dvije osobe koje žive u mjestu Delioglanli, u naselju Degirmenli, u Antaliji”, saopćio je ministar na društvenoj mreži i izrazio saučešće porodicama stradalih.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*