U toku akcija »Tranzit« po nalogu Tužilaštva BiH

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih osoba.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom poreske utaje ili prevare.

Oni se sumnjiče da su od 2011. do 2014, preko pravnih osoba vršili uvoz robe porijeklom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznate osobe, koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području tržnice “Arizona” kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u proslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet BiH, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

“Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organizovanog i finansijskog kriminala, radi uspostavljanja vladavine prava u našoj zemlji”, ističe se u saopštenju tog tužilaštva.

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*