Definisani detalji u procesu vakcinacije u TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Preporuke Odbora za koordinaciju Plana vakcinacije protiv koronavirusa u Federaciji Bosne iHercegovine sa posebnim naglaskom na Preporuke za prioritetne skupine i Preporuke za organizaciju cijepljenja protiv COVID-19.Za realizaciju Odluke zaduženi su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavod za javno Zdravstvo Tuzlanskog kantona, te zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona.

Zajedničke aktivnosti u FBiH bi trebale slijediti preporuku da se pored postojećih prioritetnih skupina, počne sa cijepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja. Također je preporučeno da se osigura pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe cijepljenja, u skladu sa odredbama Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata. Nakon cijepljenja postojećih prioritetnih skupina, prema Pravilniku o načinu provedbe obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obavezi kantonalni zavodi za javno zdravstvo će početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19.Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će organizirati cijepljenje skupina od posebnog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu.Za realizaciju Odluke zaduženi su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavod za javno Zdravstvo Tuzlanskog kantona, te zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona.

Kada su u pitanju preporuke za organizaciju cijepljenja protiv COVID-19potrebno je,prema Odboru za koordinaciju procesa vakcinacije COVID-

19 u FBiH, organizirati imunizaciju protiv COVID-19 po načelu „dan otvorenih vrata“ prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19. Pored toga preporučeno je da se otvore punktovi za masovnu imunizaciju na nivou općina s ciljem veće dostupnosti stanovništvu i formiraju mobilni timovi za imunizaciju posebno ugroženih skupina stanovništva (migranti, Romi i dr.). Preporučeno je da se formiraju mobilni timovi za imunizaciju stanovništva koje je udaljeno od sjedišta centra za imunizaciju te da se cijepljenje protiv COVID-19 obavlja svih sedam dana u sedmici, u razdoblju od 08:00 do 20:00 h(po potrebi i duže), u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima.

Vlada TK usvojila je Zaključke sa sastanka predstavnika Zavoda za javno zdravstvo TK, Ministarstvazdravstva TK i direktora domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona i od svih domova zdravlja na području Tuzlanskog kantona zatraženo da, u koordinaciji samenadžmentima privrednih subjekata, organiziraju vakcinaciju uposlenika privrednih subjekata napodručju nadležnosti doma zdravlja.

Za dalju realizaciju procesavakcinacije, navodi se u zaključcima, potrebno je ubrzati proces vakcinacije angažmanom većeg broja timova (punktova) za vakcinacijui produženjem vremena vakcinacije. Vakcinaciju je potrebno vršiti kontinuirano, tj. administrirati sve doze vakcina koje se dostave uZavod za javno zdravstvo na sedmičnom nivou.Kao zaključak je usvojeno i da se započne vakcinacija mlađih dobnih grupa, prvenstveno pozivanjem osoba koje su seprijavile putem platforme za vakcinaciju te da se da prednost prioritetnim grupama i nastaviti njihovu vakcinaciju.Vakcinisanje će se, stoji u zaključku, vršiti u domovima zdravlja, timovima porodične medicine, mobilnimtimovima ili punktovima izdvojenim iz objekta doma zdravlja (prema procjeni iraspolažućim resursima , a prvenstveno u korist stanovništva).U procesu izvođenja vakcinacije mogu se angažovati volonteri i članovi crvenog križakao ispomoć pri administrativnim poslovima. Zaključeno je da je potrebno registraciju vakcinisanih upisivati u on- line platformu te po potrebi, lokalnoj procjeni i u skladu sa resursima, organizovati „dan otvorenih vrata“(stanovnici mogu doći na određeni punkt na vakcinaciju bez poziva).

Također je zaključeno da je potrebno pojačati aktivnosti promocije vakcinacije, na kantonalnom i lokalnim nivoima i predloženo da se za proces vakcinacije, zdavstvenim ustanovama omogućiangažovanje vlastitih specijalizanata koji se na obavljanju specijalizantskog staža nalazeu drugim zdravstvenim ustanovama.

Zaključeno je da je u procesu vakcinacije stanovništva osim timova porodične medicine, angažovati i ostalizdravstveni kadar po potrebi (konsultativno specijalistička zdravstvena zaštita,zdravstvena zaštita stacionarnog tipa – bolnice, privatne zdravstvene ustanove) te omogućiti prekovremeni rad u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa zakonskomregulativom, u cilju brze, efikasne i sveobuhvatne vakcinacije kao i razmotriti mogućnosti dodatnog finansiranja procesa vakcinacije od strane ZZOTK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*