Vođe EU se založile za veću kontrolu granica

Šefovi država ili vlada EU založili su se, u cilju sprečavanja terorizma, za jačanje kontrola spoljnih granica zone Schengena.

Vođe EU su apelirale na očuvanje zajedničkih vrijednosti i zaštitu od nasilja koje se temelji na etničkim ili vjerskim motivima i rasizmu, navodi se u saopćenju s neformalnog sastanaka održanog u Bruxellesu.

-Moramo bolje da sprovedemo implementaciju instrumenata i dalje ih razvijemo s ciljem da se otkriju i spriječe putovanja povezana s terorizmom, posebno kada su u pitanju strani borci u redovima terorista – navodi se u saopćenju.

S tim u vezi apeliramo na evropske zakonodavce da, uz pouzdan mehanizam zaštite podataka, usvoje direktivu o evropskom registru podataka o putnicima.

Apelira se da se “postojeći šengenski okvir u potpunosti iskoristi za jačanje i modernizaciju kontrole spoljnih granica”, navodi se u saopćenju.

Također se navodi da kroz nadležne službe treba da se pojača saradnja s ciljem da se suzbiju izvori finansiranja terorizma i spriječi trgovina oružjem.

-Ključni element borbe protiv terorizma je sprečavanje radikalizacije – navodi se u saopćenju sa sastanka i apelira na preduzimanje odgovarajućih mjera, u skladu s nacionalnim ustavima, za otkrivanje i uklanjanje sadržaja na internetu koji podstiču terorizam ili ekstremizam, prenosi Beta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*