Odgođen glavni pretres u predmetu ˝Diploma˝

Rješenjem Općinskog suda u Tuzli odgođen je glavni pretres u predmetu “Diploma”, u kojem su zbog zloupotrebe položaja optuženi profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić i Enes Durmišević.

Branioci optuženih Almin Dautbegović i Ragib Hadžić podnijeli su Općinskom sudu u Tuzli zahtjeve za izuzeće glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića te prenošenje ovog predmeta s nadležnosti Općinskog suda u Tuzli na bilo koji drugi sud u Federaciji BiH, osim na području Tuzlanskog kantona, jer smatraju da je istraga kompromitovana.

Tužiteljka Tužilaštva TK-a Mirzeta Begić upitala je zašto se sada, 17. put održavanja glavnog pretresa od imenovanja Ljubića na mjesto glavnog kantonalnog tužioca od ukupno 25, traži njegovo izuzeće, te zašto se to nije uradilo ranije.

– Nismo tražili njegovo izuzeće zbog njegove neprofesionalnosti, nego zbog ustanove u kojoj je on na čelu – kazao je advokat Hadžić.

Kako je kazao sudija tuzlanskog Općinskog suda Huso Karić, oba zahtjeva će biti dostavljena Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine na postupanje.

Lučić i Durmišević su, prema optužnici, počinili krivična djela dok su radili kao profesori na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo.

Durmiševića optužnica tereti za krivično djelo spolni odnošaj sa zloupotrebom položaja, a Lučića za dva krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*