Uskoro izjašnjavanje PSBiH o opredjeljenosti BiH na putu ka EU

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije dobio potpisanu Izjavu Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Potvrdio je to danas Feni predsjedavajući tog doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA), izražavajući očekivanje da će Izjava uskoro biti u parlamentu BiH, a potom postoji mogućnost da se ona nađe pred poslanicima Predstavničkog doma na već zakazanoj sjednici 26. februara.

Međutim, Džaferović kaže da postoje prijedlozi da se održi zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj bi se trebala obratiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

– No to ništa nije potvrđeno i to je samo na bazi nepotvrđenih informacija te o tome nije moguće sa sigurnošću govoriti – kazao je Džaferović.

Ponovio je da stoga postoje dvije mogućnosti o izjašnjavanju poslanika i delegata o ovoj izjavi, a to je na sjednici oba doma PSBiH ili na sjednici Predstavničkog doma 26. februara.

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29. januara Izjavu, a nakon što je PSBiH usvoji Vijeće EU moći će donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*