Upravno vijeće Centralne banke nastavlja rad iako mu Predsjedništvo još nije produžilo mandat

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine, kojem danas ističe mandat, je održalo sastanak na kojem je odlučilo nastaviti rad sve dok Predsjedništvo ne donese odluku o imenovanju novog saziva i zvanično ih ne obavijesti o tome.

“Imajući u vidu, pored ostalog, odredbe relevantnih zakona koji osiguravaju kontinuitet poslovanja CBBiH i institucija Bosne i Hercegovine, Upravno vijeće CBBiH je zauzelo stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, u skladu sa Zakonom o CBBiH i njenim važećim aktima, dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog vijeća”, saopćeno je nakon sjednice.

Iz Predsjedništva BiH dolaze oprečne informacije o tome da li je mandat ovom sazivu produžen na sinoćnoj telefonskoj sjednici. Sudeći po dokazima jeste, međutim o tome Centralna banka nije obaviještena. Kako ne bi došlo do zastoja u radu i posljedica, članovi Upravnog vijeća su danas odlučili nastaviti svoj rad.

Prema Zakonu o upravi BiH (član 55), rukovodstvima državnih institucija – sva prava, obaveze i ovlasti ostaju na snazi do novih imenovanja na tu funkciju.

Članovi su se na današnjoj sjednici također vodili i Zakonom o Centralnoj banci BiH, koji u članu 14. stavu 8 kaže: “Sve odluke koje donese osoba koja radi dobronamjerno kao član Upravnog vijeća su pravosnažne, uprkos tome što neke nepravilnosti u njegovom imenovanju, biranju ili kvalifikaciji mogu biti kasnije otkrivene”.

Članovi Upravnog vijeća CBBiH su Senad Softić, koji je ujedno i guverner Banke, zatim Radomir Božić, Šerif Isović, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*