Cerić uputio apel bošnjačkim uglednicima: Prekinimo šutnju za naše dobro

Reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić danas je iznova apelirao na sve bošnjačke uglednike da se okupe kako bi zajedno razmotrili aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu, te donijeli jasan stav o položaju Bošnjaka i osudili sve oblike nasilja i terorizma, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskom miru.

Kritizirajući pasivan stav najodgovornijih u Bošnjaka prema aktuelnim dešavanjima u svijetu, Cerić smatra da je potrebno “usaglasiti jasan proglas o pitanjima koja i kod naših dokazanih prijatelja počinju buditi sumnju prema nama“.

– U ovim vremenima šutnja može biti tumačena kao odobravanje onoga što nam se nameće kao teret. Stoga, moramo biti jasni i nikome, posebno našim prijateljima u svijetu, ne smijemo ostaviti prostora za sumnju u naše namjere i našu odlučnost za suživot i toleranciju… te da smo mi europski narod, opredijeljen da dijele sudbinu svih drugih naroda Europe – naglasio je Cerić.

Dodao je da to nije nikakvo pravdanje, već nedvojbena potvrda da su Bošnjaci opredijeljeni za mir i sigurnost, suživot i toleranciju u svojoj zemlji i u svijetu“.

– U vrijeme kada svijet strahuje od zločina na Bliskom Istoku, u Ukrajini i Africi, svakako je potrebno naglasiti da se ove godine obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici – ističe Cerić.

Svakako, dodaje Cerić, mi svijetu moramo nastaviti širiti istinu o stradanju Bošnjaka, dokazanom genocidu u Srebrenici i ne dopustiti da taj zločin padne u zaborav zbog onoga što je trenutno u fokusu svjetske javnosti.

– Naša je obaveza dići i glas protiv nasilja koje neodgovorni čine uime naše vjere i kulture. Moramo jasno kazati da duh naše vjere nije nasilje, već suživot i tolerancija – istakao je Cerić.

Također je pozvao Bošnjake u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i širom svijeta, da ni na koji način ne sudjeluju u projektima sumnjivih namjera, sa nesagledivim posljedicama za našu zemlju i naš narod – stoji u saopćenju dr. Mustafe Cerića.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*