Lagumdžija i Ivancov: Dogovor iz Minska predstavlja šansu za trajni mir

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovom.

Ivancov je izrazio zadovoljstvo zbog stava koji je Predsjedništvo BiH usvojilo o pitanju izvoza oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu, a to je da ovo pitanje trenutno nije u vanjskopolitičkom interesu BiH, jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktuelnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.

Ocijenjeno je da navedena odluka može dati doprinos uspostavljanju trajnog mira u Ukrajini i regionalnoj sigurnosti, te daljnjem razvoju bilateralnih odnosa BiH i Ruske Federacije.

Također, ocijenjeno je da dogovor iz Minska, lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske, predstavlja šansu za trajni mir u Ukrajini.

Lagumdžija i Ivancov su razgovarali i o toku procesa formiranja vlasti u BiH nakon općih izbora, kao i aktuelnim dešavanjima u vezi evropskih integracija naše zemlje.

Lagumdžija je izrazio očekivanje da će formiranje organa vlasti uskoro biti okončano, kao i da će zajednička izjava o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU uskoro biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također, bilo je riječi i o pitanjima iz domena bilateralne saradnje BiH i Ruske Federacije, kao i saradnji dviju država na multilateralnom planu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Klix/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*