Danas je Dan zaljubljenih

Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nježne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg vijeka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana devojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se vjenčaju tokom te godine.

Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošloga vijeka u Kini i na Tajvanu gde postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi porijeklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog mjeseca lunarnog kalendara.

A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.
Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Bijeli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.

Toga dana muškarci poklanjaju beli veš, ili druge bele darove, onima koje su im poklonile čokoladne poslastice, a devojka ima pravo da tom prilikom zatraži poklon čija je vrijednost nekada i tri puta veća od vrijednosti poklonjenih čokolada samo mjesec dana ranije.

Sveti Valentin je postao popularan i u Indiji i Pakistanu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo pojedinih grupa koje se protive tom zapadnom uticaju.

Sveti Valentin se proslavlja i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu zove Dia dos namorados (Dan zaljubljenih) i ne slavi se 14. februara već 12. juna, dok se u Kolumbiji slavi treće subote meseca septembra i zove se Dia del amor y amistad (Dan ljubavi i prijateljstva).
Širom svijeta 14. februar je dan rezervisan za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. Dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih, za mnoge ljude predstavlja neki novi, srećniji početak, a za one čija je romansa u toku ovaj, po mnogo čemu poseban dan, je idealna prilika da “njemu” ili “njoj” poklone nešto nježno i posebno i kažu “Volim te”.

(Blic Online)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*