U Cetinju se okupio veliki broj građana na protestima

Veliki broj građana iz raznih krajeva Crne Gore okupio se u nedjelju u Cetinju kako bi prosvjedovao protiv odluke Srpske pravoslavne crkve (SPC) da 5. rujan upravo u tom gradu održi ceremoniju ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Prosvjednici smatraju kako je neprimjereno da se na Cetinju, bivšoj prijestolnici Crne Gore, održi ta ceremonija.

U gradu su prisutne jake policijske snage, a promet je zatvoren u dijelu grada gdje su se okupili prosvjednici, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

Na prosvjede je došao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza, kazao je da građani iz Cetinja šalju poruka mira.

– Danas se na Cetinju ne održava protest već jedno sabranje, upozorenja i molba da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda – poručio je Vušurović.

Sredinom prošlog tjedna veleposlanstva SAD-a i EU u Podgorici pozvala su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

Izaslanstvo Europske unije u Podgorici upozorilo je da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s europskim vrijednostima, te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC, da blisko surađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*