Nova tribina ICMP o nestalim u BiH bit će održana u Banja Luci

O pitanju nestalih tokom krvavih sukoba u Bosni i Hercegovini raspravljat će se i na tribini u Banja Luci 17. februara, koju organizira Institut za nestale osobe BiH (ICMP), prenosi bh. novinska agencija Patria. Tribina će biti organizirana u hotelu Bosna.

Sanja Mulać, iz ICMP izjavila je nakon tribine o nestalim,održane u četvrtak u Mostaru, da Institut postiže značajne rezultate u okviru pronalaženja nestalih. Uprkos tome, navela je Mulić,  što su osnovni uslovi za rad Instituta ograničeni, najveći broj osoba koje su prijavljene kao nestale sa područja Hercegovine nakon okončanja oružanih sukoba je pronađen, a ICMP će idalje biti posvećen ovom poslu i procesu traženja.

Safija Hrinić, predsjednica Udruženja nestalih osoba Prozor kazala je da ukoliko se Institut ojača da će istražitelji na terenu biti efikasniji, a porodice zadovoljnije.

Krajem oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, tragalo se za 40.000 nestalih osoba, a najveći dio njih tražio se, i još uvijek se traži na području BiH. U BiH se još uvijek traga za skoro 8.000 nestalih osoba, prenosi NAP.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*