Kada će BiH dobiti zeleno svjetlo za izvoz mesa i mlijeka u EU

Da bi Bosna i Hercegovina namirnice životinjskog porijekla mogla izvoziti u zemlje Evropske unije, BiH mora imati nepogrešiv sistem koji će otkriti i najmanje ostatke lijekova u mlijeku, mesu, mesnim proizvodima…, piše bh. novinska agencija Patria.

Stručnjaci to zovu Nacionalni programa praćenja rezidua. Za to su potrebni deseci obučenih veterinarskih inspektora te savremene laboratorije u barem nekoliko većih gradova u zemlji.

Upravo zbog  toga što ovaj program u BiH nikada nije implementiran do kraja, naša zemlja ima zabranu izvoza namirnica životinjskog porijekla u EU. Zapravo, dio programa je implementiran pa je BiH odoboreno da u EU može izvoziti ribu i med, kojih nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe.

Istovremeno, u BiH godišnje ulazi stotine miliona KM robe životinjskog porijekla iz susjednih i drugih zemalja, piše Patria.

Ovim povodom u Sarajevu će se, u utorak, održati konferencija na kojoj će biti prezentirani rezultati dosadašnjeg rada na polju uspostavljanja sistema praćenja rezidua u nemirnicama životinjskog porijeka u BiH.

Predstavnici Ambasada SAD-a, Češke i Švedske u BiH, zajedno sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomirom Kalabom predstavit će u hotelu Bristol u Sarajevu rezultate implementacije pilot projekta za izgradnju veterinarskih laboratorija  i inspekcija u BiH.

Projekat su finansirale Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Fonda za podršku novim donatorima (Emerging Donors Challenge Fund) i Češka razvojna agencija (CzDA), a implementiran je kroz program FARMA, kojeg zajednički finansiraju  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska ambasada u BiH, prenosi NAP.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*