Erdogan s članovima Predsjedništva BiH: Dogovoreno intenziviranje saradnje

Bilateralni odnosi, regionalni, ali i globalna situacija bile su teme sastanka Recepa Tayyipa Erdogana s članovima Predsjedništva BiH.

Ekonomija je definitivno bila u fokusu govora predsjednika Turske Erdogana. Ažuriran je sporazum o slobodnoj trgovini koji je potpisan u Ankari, maja 2019. godine i koji je stupio na snagu prvog augusta 2021. godine. Utvrđeni cilj između BiH i Turske je da se podigne obim trgovinske razmjene na jednu milijardu eura.

– Moramo odlučno raditi na realizaciji tog cilja. Natron Maglaj, Šišecam i slične firme imaju neke probleme te ih je potrebno otkloniti – rekao je Erdogan.

Sljedeći trilateralalni sastanak između Republike Turske Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je nastavak ciklusa takvih sastanaka, će se održati u Bosni i Hercegovini. Ovaj sastanak je veoma značajan, naročito jer je vezan za konkretne projekte.

– Tu prije svega mislim na veliki infrastrukturalni projekat, izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, koji ide svojim tempom, možda ne tako brzo kao što smo očekivali, ali ipak se stvari odvijaju na način da se vidi neki pomak. Razgovarali smo i o mogućnosti, potrebi i šansi, prije svega, za BiH da trgovinaska razmjena između dvije zemlje dostigne tu čarobnu ciffru od milijardu eura – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović je naglasio da je autoput veoma važan ekonomski, infrastrukturni, ali i politički projekat na području Zapadnog Balkana. Podsjetio je na neiskorištene mogućnosti ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

– Turska je Bosni i Hercegovini dala najpovoljnije pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i hvala im, ali mi to ne koristimo. Moramo se organizirati da to iskoristimo, to je velika komperativna prednost kada je u pitanju BiH – poručio je Džaferović.

Milorad Dodik je potvrdio da su razgovarali o svim temama, ali je odmah rekao da je upoznao predsjednika Turske o njegovom stavu, ali i vlasti iz RS-a o visokom predstavniku u BiH. Kako je rekao, trebamo sarađivati s prijateljima kao što je Turska, a ne sa strancima.

– Uvjeren sam da je Turska više bila uključena u priču o tzv. reklamerstva vezanog za visokog predstavnika, da se ovakva lakrdija ne bi desila. I da je u tom pogledu jasno da visoki predstavnik ovdje ne postoji – kazao je Dodik.

A što se tiče podrške Turske BiH turski predsjednik je bio jasan:

– Želim da kažem da smo potvrdili svoju podršku Bosni i Hercegovini u Euroatlanskom putu. Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine ključ su mira u regionu. Nastavićemo zajedno raditi s ciljem zaštite regionalne stabilnosti – poručio je Erdogan.

Nakon što je Dodik naglasio bitnost očuvanja mira, rekao je da se mora doći i do novog dogovora. Svako riješenje mora biti mirno pa taman disolucija, poručio je. Onda su uslijedila politička mimoilaženja.

– Što se tiče nekih stavova na ovom presu a tiče se mirne disolucije BiH, dopustite ja nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija BiH – istakao je Komšić.

– Dejton je jedna izbalansirana ravnoteža. Učinimo sve da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici – poručio je Džaferović.

– Što se tiče disolocije, ja sam samo rekao da je bolje da i to mirno bude nego da ratujemo zbog bilo čega. Mislim da ovdje nema mogućnosti za bilo kakav sukob – naveo je Dodik.

Ono u čemu su složni sva tri člana Predsjedništva je da je Republika Turska veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da se ekonomski odnosi između dvije zemlje moraju poboljšati i ubrzati.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*