Zmajevi pred Francusku: Svaki igrač mora odigrati najbolji meč karijere za pozitivan rezultat

Selektor Ivaylo Petev i kapiten Edin Džeko obratili su se novinarima na konferenciji za medije nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Reprezentacija BiH će sutra gostovati svjetskom prvaku Francuskoj u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Svi u bh. taboru su svjesni kvaliteta reprezentacije Francuske, ali i znaju da ukoliko se pruži maksimum, može se doći do pozitivnog rezultata.

“Očekivanja su da naša reprezentacija odigra bolje nego što je bilo u Sarajevu. Naravno da ćemo pokušati da uzmemo bod ili tri. Bitno je da pokažemo samopouzdanje, zajedništvo i svaki igrač da pokaže kvalitetu. Moramo imati samopouzdanje u svakoj utakmici. Znamo sve što ima Francuska na raspolaganju. Prošla utakmica je ostala u statistici, želimo izvući pouke i dati sutra svoj maksimum”, rekao je selektor na početku razgovora.

Petev smatra da treba poštovati Francusku, ali i pokušati iz igrača izvući maksimum kako bi se nadali pozitivnom rezultatu.

“Neće biti lako. Znamo šta imamo protiv sebe. Poštujemo Francuze, a što se mene tiče, svaki igrač mora odigrati najbolju utakmicu u karijeri i onda da se nadamo pozitivnom rezultatu. Sve je moguće u nogometu. Imamo samo jednog igrača koji neće biti s nama, svi ostali su tu, zdravi su i možemo računati na cijelu grupu sutra”, zaključio je Petev.

Kapiten Edin Džeko se osvrnuo na remi u Francuskoj rezultatom 1:1 davne 2011. godine.

“Mislim da je ta utakmica protiv Francuske bila davno i jedna od najboljih ove reprezentacije u historiji. Na neki način se rado i nerado sjećamo te utakmice. Protiv takve reprezentacije smo odigrali dobru utakmicu, ali nerado jer nismo uspjeli otići na veliko takmičenje. Sada je to skroz druga ekipa, samo su Pjanić i možda Šehić uz mene tu iz te utakmice”, prisjetio se Džeko.

Nogometaš Intera se osvrnuo na individualni kvalitet koji je, sasvim sigurno, na strani Francuske.

“Nijedan igrač ni u BiH ni u Francuskoj sam ne može donijeti prevagu, iako naši rivali imaju puno više individualnog kvaliteta i tako može puno lakše napraviti razliku na terenu. Neće biti lagana utakmica, samim tim i što igramo pred njihovim navijačima. Pobjedom žele osigurati prvo mjesto u grupi, koje je, možemo reći, rezervisano za njih. Na Grbavici smo pokazali da možemo biti solidna reprezentacija koja je dala sve od sebe na terenu i lako je utakmica mogla završiti neriješenim rezultatom. Okrećemo se sutrašnjoj utakmici i svaki igrač zna protiv koga igra i da mora dati maksimum. Samo tako se može napraviti rezultat”, poručio je Džeko.

Za kraj, bh. nogometaš je prokomentarisao odluku da je gostujućim navijačima zabranjeno prisustvo u ovom ciklusu kvalifikacija.

“Kad sam čuo da igramo u Strazburu, bilo mi je drago jer smo blizu Njemačke i očekivao sam dosta naših navijača. Šteta je da naši navijači ne mogu prisustvovati utakmici jer igramo protiv svjetskih prvaka poslije ove godine koja je donijela utakmice bez publike. Nadam se da će se i takve stvari uskoro promijeniti”, zaključio je Džeko.

Utakmica Francuska – BiH igra se sutra na stadionu De la Meinau u Strazburu s početkom u 20:45.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*