Gabrijel Eskobar – stiže novi američki izaslanik za Balkan

Metjua Palmera na mjestu specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan zamijeniće diplomata Gabrijel Eskobar, zamjenik američkog ambasadora u Srbiji. Eskobaru je region dobro poznat, jer ga je služba vodila i u bivšu Jugoslaviju, u Banja Luku i Podgoricu, a potom je bio u Iraku, Boliviji, Pakistanu. Dužnost za naš region preuzima sutra, a mi smo istraživali donosi li energičniju, proaktivnu ulogu Amerike na ovom prostoru.

Amerika je vodeći globalni igrač, kažu naši sagovornici, i ima mogućnost da ojača svoje prisustvo gdje god procijeni da je to potrebno, a da li će to učiniti na Balkanu, nije sasvim izvjesno.

SREĆKO LATAL, politički analitičar

“Zato što, posebno nakon ovih zadnjih dešavanja, povlačenja iz Afganistana, ono što se može vidjeti jeste da se vodi intenzivna debata i unutar Amerike i globalno o stranim intervencijama, o budućnosti stranih intervencija, ali se mora reći da je američko prisustvo na Balkanu u posljednjih 10 godina bilo u silaznoj putanji.”

Ima i mišljenja da Amerika prvenstveno želi da upravljanje politikom na Balkanu prepusti Evropskoj uniji.

IVAN VUJAČIĆ, nekadašnji ambasador Srbije u SAD-u

“Amerika će igrati iz drugog plana ovdje, Evropa je ovdje broj jedan što se Amerike tiče, Amerika želi da ponovo uspostavi saradnju s EU i biće im podrska više, nego što će voditi glavnu riječ.”

Međutim, ima i procjena da će Amerika insistirati na ubrzavanju rješavanja pitanja koja su na njenoj agendi na zapadnom Balkanu.

DRAGAN ĐUKANOVIĆ, Centar za vanjsku politiku

“To je, prije svega, rješavanje odnosa između Beograda i Prištine, unutrašnje prilike u BiH i ubrzavanje evroatlantskih integracija BiH i Kosova. To vidim kao listu prioriteta na koje će se fokusirati i sam Eskobar. Bosna i Hercegovina će svakako biti u fokusu, insistiraće se na primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2009., Sejdic-Finci.”

Diplomatski izvori kažu da Eskobar nije ni Bajdenov ni Trampov već nepristrasni profesionalac, vrlo energičan, dobitnik brojnih najviših priznanja Stejt Departmenta za svoj rad. Govori španski, ruski, talijanski, srpski, češki i portugalski jezik. Zna se i da voli izlaske i dobru hranu, poput američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija, sa kojim u Beogradu zajedno radi od 2019. godine.

Kada je za američkog izaslanika postavljen Metju Palmer, ovdje u Srbiji nade su se polagale u njegovu suprugu Srpkinju, a sada se računa na Eskobarovu sestru, demokratsku kongresmenku iz Teksasa, koja je više puta bila u Srbiji i kažu da je oduševljena tim posjetama.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*