Tužilaštvo BiH ponovo traži pritvor za direktora OSA-e, tvrde da je prekršio mjere zabrane

Tužilaštvo BiH zatražilo je opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora za Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog nepoštivanja mjera zabrane određenih prema osumnjičenom odlukom Suda BiH.

“U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu s osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se, sukladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije pribižavati na udaljenost manju od 50 metara. Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane zatraženo je određivanje pritvora”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Podnesak je upućen Sudu BiH.

Mehmedagić je, podsjetimo, pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Među mjerama koje mu je izrekao Sud je zabrana sastajanja s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, te ostalim osumnjičenim u ovom predmetu. Prcić se tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome.

Mehmedagić, u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da s tim osobama razgovara o ovom predmetu.

O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*