Nele Karajlić: Ako 200.000 Srba odluči vratiti se u Sarajevo, bit ću njihov lider

Bez najave, dr. Nele Karajlić sinoć je stigao u Sarajevo. Nakon više od dvadeset godina, muzičar, glumac, a odnedavno i pisac, vratio se u rodni grad gdje se kratko zadržao, a potom i otišao.

Nije potvrđen razlog njegovog dolaska. Pretpostavke su da je prisustvovao jednoj zabavi. Mjesto na kojem je boravio, osiguravao je veliki broj pripadnika policije.

Janković je Sarajevo napustio nekoliko dana pred početak opsade grada. Zvanično, nikada nakon odlaska, nije se vraćao te je sinoćnji dolazak njegov prvi nakon nešto manje od 23 godine. On je na Jahorini promovirao svoju knjigu Fajront u Sarajevu.

Nele je po odlasku iz rodnog grada ”uživao” kao gost brojnih televizijskih emisija istakavši se kao neka vrsta eksperta za probleme grada pod opsadom. Objašnjavao je uzroke ”građanskog rata”, historijski kontekst pod kojim je sukom nastao, komentirao ulogu Jugoslovenske narodne armije u sukobu i slično.

Društvenim mrežama i internetskim servisima godinama kruže snimke takvih emisija – posljednja, u dokumentarnom filmu Bilo jednom u Sarajevu.

”Morao sam otići jer se nisam slagao s pravilima koje je historija vjekovima kovala u tom gradu. Radi se o sistemu na vjera i nacionalnost moraju odrediti sve”, rekao je tada Nele.

Dodao je da je iz rodnog grada protjeran.

”Rođen sam u Sarajevu i ako se moram odseliti, jedino što mogu učiniti ljudi koji su me istjerali iz mog rodnog grada, jedina prilika koju mi oni mogu pružiti je da izaberem drugi grad. Protjeran sam jer sam uvidio da je 199.999 osoba iste vjere ili bilo čega drugog, napustilo grad na isti način”, tvrdio je Nele, a potom zaključio:

”Ako 200.000 Srba odluči vratiti se u Sarajevo, recimo 2. novembra 2021. godine, bit ću njihov lider. Mislim da je to grad u kojem Srbi moraju živjeti. Ali nažalost, to nije moguće. Sarajevo je fikcija, ideja u utopiji. Sjajna ideja, ali je nažalost propala”.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*