Kenović dovršava scenarij za film “Kad sam bio hodža”, snimanje počinje 2022. godine

Knjiga “Kad sam bio hodža” nedavno je dobila nastavak “Ko sam ti ja”, a Damir Ovčina istovremeno je najavio i kako je u toku rad na scenariju za film “Kad sam bio hodža”, koji će režirati Ademir Kenović. Poznati bh. reditelj je za Klix.ba otkrio više detalja o procesu rada na ovom ostvarenju. Kada je objavljen 2016. godine, roman “Kad sam bio hodža” ostvario je veliku popularnost širom regiona, zbog čega je štampan u četiri izdanja. Djelo govori o dešavanjima u ratnoj Grbavici, sarajevskom naselju koje je bilo tri godine izolovano od ostatka grada.

Kroz predstavljanje drugog dijela “Ko sam ti ja”, Ovčina je najavio kako je u toku rad na ekranizaciji popularnog romana, kao i da će biti snimljen pod rediteljskom palicom Ademira Kenovića. Poznati bosanskohercegovački reditelj je u razgovoru za Klix.ba rekao kako se u roman zaljubio već nakon nekoliko pročitanih stranica, kao i da je izuzetno sretan, jer ima priliku biti dio ove priče.

“U meni se stvorila ogromna prilika da radim na ovom ostvarenju. Da se to završi. U pitanju je isti osjećaj koji se u meni stvarao kad god sam započinjao projekte koje sam obožavao. Mislim da je to što je Ovčina napisao van svega što se može zamisliti. Ta priča, ambijent u kojem se ona dešava, taj dokument jednog vremena… Pisao je s takvom objektivnošću – kao da je hladno oko kamere posmatralo sva ta dešavanja. Ništa nije valorizovao. U romanu su prisutne dobre i loše stvari, sve je vrlo jasno posloženo. Ostao sam zapanjen pročitanim. Suzdržavam se da trošim vrijeme na bilo šta osim ovoga”, kaže Kenović.

Dodaje kako je pred ekipom koja radi na filmu izuzetno veliki zadatak: “Potrebno je prevesti film u drugo agregatno stanje. Sličan izazov smo imali nakon gledanja predstave ‘Žaba’, koja je bila fantastična. Kada sam rekao da ćemo napraviti film – i to s istom ekipom, znali smo da je pred nama ogroman zadatak. Tako i sada u svima nama postoji doza straha, opterećenja i odgovornosti jer želimo napraviti ozbiljnu i kvalitetnu stvar”.

Na koncu govori kako su u toku radovi na finalizaciji scenarija, koji bi trebao biti potpuno završen do kraja ove godine. Ipak, još uvijek nema konkretnih planova i ideja o tome ko bi mogao tumačiti uloge u ovom ostvarenju.

“Snimanje počinje tek naredne godine, a planiramo raditi i film i seriju. Trenutno smo u procesu promatranja, razgovaramo, družimo se s ljudima i tražimo… Taj proces ide sporijim tokom, što je dobro, jer trenutno nemamo nikakvog pritiska sa strane”, zaključuje reditelj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*