Foto: U Banja Luci uništeno 1.972 komada naoružanja

Vlasti Bosne i Hercegovine danas su u topionici Jelšingrad u Banjoj Luci uništile ukupno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja (SALW).

Ta aktivnost predstavlja nastavak napora za povećanje javne sigurnosti i zaštite, te smanjenje rizika od širenja SALW-a. Proveli su je Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH, policijske agencije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Evropska unija, saopćeno je iz UNDP-a.

SALW su prikupile policijske agencije provođenjem niza zakonom predviđenih aktivnosti, a dio oružja dobrovoljno su predali građani Bosne i Hercegovine.

– Kako bi doprinijela da građani BiH, kao i zemalja regije i EU, žive u sigurnom okruženju, kontrola malog i lakog naoružanja i suzbijanje nezakonite trgovine oružjem su jedan od sigurnosnih prioriteta Evropske unije. Ovo je također prioritet utvrđen u Analitičkom izvještaju Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU –  izjavila je savjetnica za politička pitanja u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Biljana Barović.

Sinergija napora svih uključenih partnera simbolizira predanost pružanju održivog rješenja za problem oduzetog nedopuštenog i viška vatrenog oružja.

– Ovim događajem želimo naglasiti našu opredijeljenost u UNDP-u da pružimo podršku institucijama BiH u razvoju njihovih kapaciteta u skladu sa Mapom puta za kontrolu SALW -a 2024” – rekao je rukovodilac Sektora Pravda i sigurnost, UNDP-a u BiH Slobodan Tadić.

Uz podršku projekta SEESAC, kojeg finansira Evropska unija, vlasti Bosne i Hercegovine su od 2017. godine uništile više od 20.000 komada SALW-a, njihovih dijelova i komponenti.

Današnja akcija predstavlja još jedan korak za Bosnu i Hercegovinu ka postizanju ciljeva zacrtanih u Mapi puta za održivo rješenje nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i krijumčarenja malokalibarskog i lakog oružja (SALW)/vatrenog oružja i streljiva na Zapadnom Balkanu (Mapa puta 2024).


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*