Postavkom izložbe “Thinking Freedom” tuzlanske umjetnice Edine Selesković započela kampanja “12 dana mira”

Ministartsvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iz Bijeljine pokrenulo kampanju javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira”.

Postavkom i otvaranjem izložbe “Thinking Freedom” umjetnice Edine Selesković započela je kampanja javne diplomatije pod nazivom “12 dana mira” Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Kampanja je simbolično započela u Centru za kulturu Bijeljina  21. septembra na Međunarodni dan mira i trajati će do 02. oktobra 2021. godine koji se obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.

Postavka “Thinking Freedom” bosanskohercegovačke umjetnice sa adresom u New Yorku već je posjetila 16 gradova Evrope, a u sklopu kampanje će, pored Bijeljine, biti postavljena u Velikoj Kladuši i Trebinju.

Pored izložbe, Edina Selesković je u Bijeljini radila sa djecom i mladim ljudima koji su se pridružili hiljadama drugih koji su učestvovali u kreiranju ove postavke, a prije samog otvorenja izložbe održana je i umjetnička radionica.

Izložbu je svečano otvorila Lepa Babić iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koja je najavila nastavak ove kampanje.

“Thinking Freedom” će dalje biti postavljen u Velikoj Kladuši 29. septembra te 29. septembra u Trebinju. Navedena tri grada izabrana su zbog njihovog zemljopisnog položaja na tri tačke bosanskohercegovačkog trokuta.

Uz razgovor, druženje i razmjenu iskustava, mladi ljudi iz navedenih gradova će imati priliku da osmisle ideje i načine na koje mogu doprinijeti održavanju mira.

Paralelno sa aktivnostima u BiH, planirano je da se u organizaciji preko 20 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu međunarodnoj javnosti Bosna i Hercegovina predstavi kao mirno i sigurno mjesto i kao zemlja u koju su svi dobrodošli.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*