Lagumdžija-Hennessey: Sistem obrazovanja za društva zajedničkih vrijednosti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u oproštajnu posjetu šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Tokom susreta je razgovarano o dosadašnjim i budućim aktivnostima na planu saradnje i odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope i aktuelnostima na planu realizacije Inicijative Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH, koja je ocijenjena kao šansa za bh. vlasti da se fokusiraju na socio-ekonomske i druge neophodne reforme.

Posebne teme razgovora odnosile su se na predstojeće predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (19. maj – 15. novembar 2015. godine), Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH za period 2015-2017. godina, koji će se naći na dnevnom redu zasjedanja Radne grupe za demokratiju VE i ispunjavanju obaveza BiH prema Ekspertskom komitetu VE za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

U okviru razgovora o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope značajnom je ocijenjena inicijativa da BiH i susjedna Republika Srbija (koja predsjedava OSCE-om tokom 2015. godine) organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za pitanja mladih i sigurnosti.

Lagumdžija se sagovornici zahvalio na stalnom interesovanju Vijeća Evrope za prilike u BiH, kao i za podršku i pomoć koju je VE pružilo našoj zemlji u proteklih 13 godina u pogledu demokratizacije države, poštovanja ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH.

Govoreći o vrijednostima Vijeća Evrope, Lagumdžija je posebno istaknuo značaj rješavanja pitanja obrazovanja u našoj zemlji i potrebi iznalaženja adekvatnih rješenja u trenutnom sistemu obrazovanja koji vodi ka segregaciji društva što je u potpunoj suprotnosti kako sa načelima na kojima počiva VE, tako i s tradicijom bosanskohercegovačkog društva.

-Potrebno je da u BiH imamo sistem obrazovanja za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju – rekao je ovom prilikom Lagumdžija.

Također, istaknuo je značaj djelovanja Ureda Vijeća Evrope u BiH te se šefici Ureda Hennesey zahvalio na ličnom doprinosu promociji vrijednosti VE u našoj zemlji i zaželio uspjeh u daljnjem radu.

S druge strane šefica Ureda Hennesey je Lagumdžiji lično i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zahvalila na uspješnoj saradnji ostvarenoj u proteklom periodu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*