Bez konkretnih najava za sastanke političkih lidera o formiranju vlasti

Predstavnici političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH svakodnevno održavaju sastanke radi okončanja procesa formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, ali o konkretnim terminima zajedničkih ili bilateralnih sastanaka danas nisu mogli govoriti.

U razgovoru za Fenu naglasili su da očekuju skoro formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou te su najavili da će sastanci biti održani danas i sutra u okviru skupštinske većine koja je dogovorena 9. novembra, ali termine i lokacije sastanaka nisu htjeli otkriti.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić Feni je kazao da se sastanci održavaju svakodnevno, a izrazio je očekivanje da bi rezultat razgovora “uskoro trebao biti na sceni”.

Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH kažu da su kontinuirano u kontaktu sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto kazala je Feni da sastanci nisu formalizirani, odnosno nisu na najvišoj razini, ali se razgovara o resorima i podjelama pozicija u skladu sa stranačkim stavovima i opredjeljenjima.

– Za sada još ništa nije dogovoreno i sve dok je tako ostaje odgovornost i obveza svih predstavnika da se sjedne i pokuša u korektnim odnosima, međusobnim uvažavanjem i tolerantnim stavovima doći do dogovora – zaključila je Krišto.

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ranije je pozvao bh. političke lidere da organiziraju zajedničke sastanke kojim bi trebali prisustvovati predstavnici svih političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP), stranke koja je dio koalicije Saveza za promjene, Igor Crnadak u razgovoru za Fenu izrazio je očekivanje da će razgovori biti okončani u naredna dva ili tri dana.

Crnadak ističe da će u narednim danima biti nekoliko sastanaka, ali je kazao i da se očekuje sastanak svih članica koalicije (SDA, DF, HDZBiH i Savez za promjene) što bi dovelo proces formiranja vlasti dokraja.

Usprkos brojnim izjavama prethodnih dana, predstavnici političkih stanaka izrazili su optimizam jer smatraju da preovladava želja za okončanjem procesa formiranja vlasti što prije kako bi imenovani predstavnici izvršne vlasti mogli početi raditi na rješavanju problemima.

Za sada se zna da će SDA u Vijeću ministara BiH osim predsjedavajućeg (Denis Zvizdić) tražiti još dvije ministarske pozicije, DF će tražiti jednu ministarsku i četiri pozicije zamjenika ministra, HDZBiH će tražiti tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije, a Savez za promjene će tražiti tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*