Seminar o online nasilju i prijetnjama novinarima u BiH

Jučer i danas u Tuzli je upriličen seminar o temi online nasilja i prijetnje novinarima i njihovog procesuiranja kroz zakonodavni okviru BiH. Riječ je o događaju koji su upriličili iz Udruženja „BH novinari“ u saradnji sa Vijećem Evrope u okviru projekta JUFREX.

Kako je konstatovano na seminaru u ovoj godini su u BiH zabilježena 43 slučaja kršenja prava novinara na slobodu izražavanja, od čega je 53 odsto slučajeva vezano za online nasilje. Najčešće se prijetnje odnose na fizičko ugrožavanje života i sigurnosti, govor mržnje,diskriminacije, rodnu neravnopravnost.  Rijetko se prijavljuju novi slučajevi. Razlog su dosadašnja negativna iskustva novinara oko procesuiranja i nepodrška sistema u državi.

Kako je rečeno, postojećim zakonskim odredbama policija je zadužena za zaprimanje prijava o prijetnji, dok tužilaštvo kvalifikuje krivično djelo, vodi istragu, podiže i zastupa optužnice. Dakle, policija radi po nalozima tužilaštava i suda.

Na seminaru su osim predstavnika pravosudnih i policijskih institucija govorili  i međunarodni eksperti iz Vijeća Evrope. Upoznali su novinare  o međunarodnim standardima i pravnim mehanizmima za zaštitu protiv online nasilja. Svoja negativna iskustva iznijeli su novinari-istraživači u BiH, koji su najčešće meta online nasilja.

Zaključeno je da treba što prije pokrenuti mehanizme zaštite protiv online nasilja i ugrožavanja sigurnosti novinara u radu, inicirati promjene u zakonskom okviru , ali i koristiti postojeće zakone. Takođe, koristiti međunarodne standarde i mehanizme zaštite ukoliko se odugovlači proces rješavanja prijava novinara o prijetnjama u  nadležnim institucijama države. Jedan od zaključaka seminara, koji je praćen i putem zoom platforme u skladu sa epidemiološkim mjerama, je edukovati novinare i redakcije kako se zaštititi, te unutar redakcija izraditi protokole o postupanju u slučajevima online nasilja i prijetnji nad novinarima.

(RTV7)                    

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*