David Julius i Ardem Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Nobelov komitet započeo je objavu Nobelovih nagrada za 2021. Nagrada za fiziologiju ili medicinu ove godine odlazi u ruke Davida Julisu i Ardem Patapoutiana za njihova otkrića u oblasti receptora za temperaturu i dodir.

“Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i dodir ključna je za opstanak i podupire našu interakciju sa svijetom oko nas. U svakodnevnom životu ove osjećaje uzimamo zdravo za gotovo, ali kako se pokreću živčani impulsi tako da se temperatura i pritisak mogu percipirati? Ovo pitanje riješili su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade. David Julius je koristio kapsaicin, ljut spoj iz čili papričica koji izaziva peckanje, za identifikaciju senzora u živčanim završecima kože koji reagira na toplinu. Ardem Patapoutian je pomoću ćelija osjetljivih na pritisak otkrio novu klasu senzora koji reagiraju na mehaničke podražaje u koži i unutrašnjim organima. Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog porasta našeg razumijevanja o tome kako naš nervni sistem osjeća toplinu, hladnoću i mehaničke podražaje. Dobitnici su otkrili kritične karike koje nedostaju u našem razumijevanju složene interakcije naših osjetila i okoline”, saopštio je Nobelov komitet.

David Julius rođen je 1955. u New Yorku, SAD. Doktorirao je. 1984. sa Kalifornijskog univerziteta u Berkeleyu i bio je postdoktorand na Univerzitetu Columbia u New Yorku. David Julius je 1989. godine zaposlen na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu, gdje je sada profesor.

Ardem Patapoutian rođen je 1967. u Bejrutu, Libanon. U mladosti se iz ratom razorenog Bejruta preselio u Los Angeles, SAD i doktorirao. 1996. sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, Pasadena, SAD. Bio je postdoktorant na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku. Od 2000. godine je naučnik u Scripps Research, La Jolla, Kalifornija, gdje je sada profesor. On je istražitelj Medicinskog instituta Howard Hughes od 2014.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*