U nedjelju dobijamo Vijeća ministara: Sporno samo jedno ministarsko i jedno mjesto zamjenika

Oko 17 sati okončan je sastanak političkih lidera u zgradi Predsjedništva BiH, piše novinska agencija Patria.

Prvi se obratio Dragan Čović koji je kazao da su ovim sastankom napravili jedan korak ka približavanju formiranja vlasti, ali da ne bi špekulirao šta je to ko tražio.

-Svi smo pokazali interes da se ovaj posao i okonča. U nedjelju u 16 sati imat ćemo drugi sastanak i mislim da ćemo tada i zvanično postići dogovor kada je riječ o formiranju izvršne vlasti na državnom  nivou. Optimista sam jer je današnji dan odisao duhom u kojem svi žele istu stvar, kazao je Čović.

Čović je rekao da nije bilo nikakvih sastanaka mimo prostorija Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović kratko je novinarima kazao da su od 10 stvari dogovorili osam, i da su svi pokazali interes da se što prije okonča ovaj proces.

On nije precizirao koje dvije stvari nisu dogovorene, ali je kazao da je to“ jedno ministarsko i jedno mjesto zamjenika oko kojeg još ima dilema“.

Mladen Bosić je kazao da odlazi zadovoljan iz Sarajeva, jer nisu naišli niti na jednu stvar koja bi bila nepremostiva.

-Ovo je prvi formalni sastanak oko formiranja vlasti, jer sve ovo do sada bilo je ili na nivou bilaterale ili nije bilo formalno, tako da je uspjeh time još veći, naglasio je  Bosić.

Komšić je istakao da smatra da se u nedjelju može doći do dogovora i da bi već u ponedjeljak moglo biti formirano Vijeće ministara.

– BiH ima svoju šansu i ne bi je smjela propustiti, a upravo formiranje Vijeća ministara je jedan od koraka ka euroatlanstkim integracijama, kazao je Komšić.

Rok za formiranje Vijeća ministara je 11. mart.

Akteri današnjeg sastanka saglasni su da bi i Vlada Federacije BiH mogla biti formirana ubrzo.

Sastanak lidera stranaka počeo je u zgradi Predsjedništva BiH oko 15:45.

Sinoć je održan radni sastanak na kojem su o istoj temi razgovarali predsjednici SDS-a, PDP-a i HDZ-a Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*