U Sarajevu 16. oktobra planirana centralna manifestacija povodom Svjetskog dana reanimacije

Na inicijativu Svjetskog i Evropskog reanimacionog vijeća (ILCOR i ERC), Udruženje hitnih medicinskih tehničara FBiH u saradnji sa Zavodom za hitnu pomoć Kantona Sarajevo u našoj državi provodi kampanju obilježavanja Svjetskog dana reanimacije.

Iznenadni vanbolnički srčani zastoj je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.Mnogi od tih života bi mogli biti spašeni kada bi više građana započelo reanimaciju do dolaska hitne pomoći.

U sklopu kampanje će biti održane radionice na kojima će građani imati priliku da praktično nauče kako pokrenuti srce u tri jednostavna koraka (provjera-poziv-kompresije).

Ove godine smo posebnu pažnju posvetili školskoj djeci i svjetskoj kampanji “Kids save lives” jer želimo da i naša djeca u osnovnim školama imaju 2 časa godišnje obuku o CPR. Program je podržan od WHO i Evropskog parlamenta, uvodi se u sve više evropskih zemalja i daje jako dobre rezultate.

Centralna manifestacija će biti održana u Sarajevu, na platou ispred SCC-a, u subotu 16.10.2021. godine.u 11:55 sati. Osim Sarajeva, radionice će 15.10.2021.god sa početkom u 10:00 sati na trgovima u Mostaru, Kiseljaku, Konjicu i Donjem Vakufu.

Radionice će biti organizovane u skladu sa preporukama nadležnih organa vezanim za epidemiološke mjere.

U subotu, 16. oktobra će u Zavoda za hitnu medicinsku pomoć biti održan okrugli sto povodom Svjetskog dana reanimacije. Cilj je da se istakne značaj prehospitalnog zbrinjavanja žrtve srčanog zastoja (laici/profesionalci) i postave osnove za unapređenje prehospitalne urgentne medicine na području Federacije BiH.

Okruglom stolu će prisustvovati direktori Domova zdravlja i šefovi hitnih službi iz više gradova Federacije BiH.

Sve detalje o ovoj svjetskoj akciji možete pratiti globalno na društvenim mrežama pod #WorldRestartaHeart, #WRAHBIH, #wrahuhmtfbih tagovima.

Takođe ovu godinu svjetska kampanja je posvećena preživjelim građanima svijeta kojima je CPR spasio život.

#CPRSavedMyLife na društvenim mrežama donosi priče i slike brojnih građana svijeta koji su preživjeli iznenadni srčani zastoj i nastavili normalan život zahvaljujući CPR-u . Pozivamo i naše građane kojima je CPR spasio život da se priključe akciji i podijele svoje iskustvo objavljujući video ili sliku sa papirom na kojem će pisati njihovo ime,broj godina kada su imali srčani zastoj i hashtag #CPRSavedMyLife.

Za bolje rezultate na polju reanimacije žrtve iznenadnog srčanog zastoja je potrebna podrška šire društvene zajednice pod motom “Odgovorna zajednica spašava živote”.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*