Fatić: Prvi rezultati popisa krajem maja

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je da će prvi rezultati popisa stanovništva u BiH biti objavljeni od 28. maja do 15. juna, a to su broj stanovnika, starosna struktura, vjerska, etnička i jezička obilježja.

On je to izjavio na Konferenciji o popisu stanovništva pod nazivom “Popis 2013. u BiH – Objavljivanje podataka: Iskustva iz regiona i mogućnosti upotrebe i vizualizacije podataka”.

Popis stanovništva u BiH održan je u oktobru 2013. a prvi rezultati očekuju se nakon nešto više od godinu i po. Ranije je najavljeno da će objava rezultata popisa stanovništva ići sukcesivno od sredine 2015. do sredine 2016. godine, a konačni rezultati će se objavljivati u popisnim knjigama, na sajtovima triju statističkih institucija u BiH, te na sajtu Popis2013.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Marko Krištof kazao je da su prvi rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj bili objavljeni tek dvije godine nakon popisa, jer je to najveća i najvažnija statistička akcija.

– Tehnologija nam danas omogućava da se rezultati popisa stanovništva objave brže nego prije, ali dok se prekontrolišu sve varijable i tablice, potrebno je mnogo vremena – naglasio je.

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević istakla je da su u njenoj zemlji najviše pažnje izazvali podaci o etičko-nacionalnim karakteristikama stanovništva.

– Nakon toga, fokus je bio na broju stanovnika, raspoređenost prema regionima, obrazovna struktura te podaci koji su bitni za pristup evropskim fondovima – naglasila je.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije u BiH, a cilj je doprinos javnom dijalogu o temi prezentacije i upotrebe podataka iz popisa stanovništva.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*