Danas nastavak suđenja Novaliću i ostalima: Šta će otkriti svjedočenje Edite Kalajdžić?

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u aferi “Respiratori”. Na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH. Njeno ime dosta je spominjano je u ovoj aferi i često čulo u sudnici tokom saslušanja prethodnih svjedoka.

U periodu nabavke spornih respiratora iz Kine putem kompanije “Srebrena malina” Kalajdžić, Novalić i Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog kabineta komunicirali su u Viber grupi “Gensek”.

Prema Ganibegovićevom prošlosedmičnom sikazu, kada je afera dospjela u javnost, upravo Kalajdžić je sugerirala da se brišu poruke koje su slali.

Prema njegovoj tvrdnji, sa Editom Kalajdžić komunicirao je i mimo te grupe, a jednom prilikom napisala mu je na Viber:

“Seb zove Loši respiratori Užas U ogromnom smo problemu Ako je to tačno A jeste garant.”

Obzirom da se radi o jednoj od najbližih saradnica premijera Novalića, očekuje se da Kalajdžić danas neće završiti davanje iskaza, pa je i termin za naredno ročište, u petak, 22. oktobra, rezerviran za njeno svjedočenje.

U ovom predmetu, osim premijera Novalića, optuženi su i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Optuženi su za združivanje prilikom činjenja krivičnih djela, a u vezi sa spornom nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*