Predstavljanje knjige “Memento vivere” Omera Ć. Ibrahimagića

Knjiga Omera Ć. Ibrahimagića MEMENTO VIVERE (Koronavirus: Drugi pogled na prvi val) biće predstavljena 22.10.2021. (petak) u 18,00 sati u Ateljeu „Ismet Mujezinović” Tuzla.
O knjizi će govoriti doc. dr Naida Mujkić te književnici Šimo Ešić i Mehmed Đedović. Izdavač knjige MEMENTO VIVERE (Zapamtite da živite) je Lijepa riječ Tuzla.

Iz recenzije Mehmeda Đedovića

Autor se naslikao ovim tekstovima; svoj karakter, porodicu, sklonosti, prijatelje, promišljanja… Sve je to servirao na dlanu, korak po korak, dan za danom. O mnogo čemu je progovorio, upjesmio, ispričao i u knjigu uobličio. Nema lažnih misija, ubačenih strana i ćoraka, friziranih podataka. Sve je čisto kao sunce i na izvolite, svejedno je sviđa li se to kome ili ne.
* * *
Neko ko tako dobro poznaje karaktere ljudi nema problema sa pisanjem priča i pisanjem uopšte. Zato je ovaj dnevnik pun, kao sanduk sa pčelama. Čini mi se da je Ibrahimagić pogodio vrijeme koje treba izdvojiti i upamtiti prelomni trenutak nakon koga se sve promijenilo, jer smo s maskom postali prirodni, a bez nje sumnjivi.
* * *
Pored čitavog niza vrlo odgovornih obaveza trebalo je samokontrole i discipline da se stigne i bilježiti, da se posjete mezarevi najbližih, očisti partizansko groblje… Sve to, i još više i puno dublje, autor je ovih tekstova. Od sitnih poslova do velikih djela i spasavanja života. Omer je tuzlanski i bez lažne skromnosti svjetski, a Tuzla i svijet su Omerovi – tako to ide jer tako to jeste.
* * *
Rijetko ćete pronaći nekoga ko tako lako voli svoj grad, njegove mahale i ljude, ko tako prirodno teče kroz njega. Autor je duhovit, pa će vas nasmijati i kad vam nije do smijeha, a umije i temu koja je sama po sebi moguća zamka ponavljanja i nabrajanja učiniti interesantnom. On i kritikuje i hvali. Ako već svijet treba da se smiče, neka mi je Omerova knjiga u ruci kada se to dogodi.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*