CCI: Izjava o evropskom putu poklon bh liderima za početak mandata

Potpisivanje Izjave o evropskom putu BiH je poklon Evropske unije političkim liderima za početak njihovog mandata – kazala je danas u Sarajevu glasnogovornica Centara civilnih inicijativa Majda Behrem-Stojanov.

To je izjavila na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu o monitoringu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Dodala je da Izjava sadrži i plan za snažan reformski zahvat, koji bi trebao da poboljša ekonomske i socijalne prilike u zemlji i pozitivno uticati na rast zapošljavanja, kao gorući problem bh. društva.

– Umjesto da nešto što je ustvari poklon bude prihvaćeno sa zahvalnošću i formalnost oko potpisivanja i usvajanja Izjave o evropskom putu BiH bude ekspresno provedena, da bi se i iz toga iščitala spremnost ovdašnjih političara da konačno počnu raditi u interesu građana ove zemlje, prisustvovali smo još jednoj epizodi neodgovornog ponašanja, pokušaja dizanja tenzija i nepotrebnog gubljenja vremena – kazala je.

Također je naglasila da sada slijedi period u kome se vlast može vidjeti u neobičnoj ulozi posvećenog intenzivnog rada u interesu građana ove zemlje i njihove budućnosti, kako to Izjava koju su potpisali predviđa.

Konsultant za monitoring rada PSBiH i VMBiH Ivica Ćavar kazao je da su glasači na izborima u oktobru 2014. pokazali nezadovoljstvo radom prethodnog saziva PSBiH što se ogleda i u rezultatima stranaka, ali i u personalnom sastavu Predstavničkog doma.

– Samo 15 od 46 poslanika koji su čitav period ili samo njegov dio, bili u sastavu Predstavničkog doma PSBiH, u prethodnom mandatu, ponovo su dobili povjerenje građana i postali poslanici novog saziva ovog doma – istakao je.

Također je kazao da su glasajući za nove ljude, građani izrazili želju za pozitivnim promjenama u radu PSBiH.

Dodao je da bh. političari imaju hronični problem nepoštovanja rokova, uključujući i one za postizborno konstituiranje vlasti.

– Predstavnički dom PSBiH održao je konstituirajuću sjednicu 9. decembra 2014. godine kada je, pored verifikacije mandata, izvršen izbor rukovodstva Doma, te izabrani članovi komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, no, Dom naroda je konstitutivnu sjednicu započeo tek 29. januara da bi je završio tek na drugom nastavku sjednice, 16. februara – podsjetio je.

Također se osvrnuo i na broj žena u državnom parlamentu, kazavši da on odražava njihov neravnopravan položaj u društvu i njegov patrijarhalni karakter.

– U Predstavničkom domu PSBiH u novom sazivu je svega 10 žena, od 42 člana tog doma. U Domu naroda podaci su još porazniji – od 15 članova Doma svega su dvije žene – istakao je.

Istakao je da je puno zaostalih obaveza koje čekaju državnu vlast, dodajući da nijedan dom PSBiH niti Vijeće ministara BiH nisu usvojili planove rada za 2015. godinu.

Također je dodao da BiH nije, do kraja 2014. godine, dobila ni budžet za 2015. godinu.

Zaključio je da CCI neće prestati upozoravati da se sramotna diskriminacija građana BiH i dalje nastavlja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*