10.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na konferenciji za medije Kriznog staba Federacije BiH objavljeno je da se uvodi zabrana kretanja od 23 do 05 sati. Goran Cerkez Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Većina teško oboljelih od virusa korona u BiH nisu vakcinisani

Više od 90 posto teško oboljelih od virusa korona, koji su na bolničkom liječenju, nevakcinisane su osobe.

Taj podatak Feni je kazao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji je pozvao stanovništvo da se vakciniše, ali i ljekare porodične medicine da se angažiraju što više i promoviraju vakcinaciju.

– Praktično bi se trebao kontaktirati svaki stanovnik i obaviti se razgovor, i približiti mu se vakcina. Trebamo da idemo u javnost, na mjesta javnog okupljanja, počevši od tržnih centara jer jedino na taj način možemo ubrzati vakcinaciju – poručio je Čerkez.

Dolaskom hladnijeg vremena raste broj zaraženih, ali epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Čerkez je rekao da je u odnosu na prošlu sedmicu zabilježen porast zaraženih od 26 posto.

– Na tjednoj razini imamo 3.099 oboljelih od Covida – naveo je Čerkez, dodajući da tome doprinosi mali broj vakcinisanih.

Situacija s brojem vakcinisanih ipak nije loša jer se konstantno popravlja.

– Broj iz dana u dan raste i možemo reći da dostižemo planove Svjetske zdravstvene organizacije, da će do kraja ove godine biti imunizirano oko 40 posto svjetske populacije – istakao je Čerkez, podsjećajući da je u BiH vakcinisano, najmanje jednom dozom, 28 posto stanovništva.

Procjene su da se izvan države vakcinisalo između sedam i deset posto stanovništva.

Najavio je da stižu i nove količine vakcina te da su već stigle Moderna vakcina, a da bi do kraja sedmice u FBiH trebalo doći i 120.000 doza Pfizer vakcine.

– Nadamo se da će to ubrzati tok vakcinacije. To je trenutno jedini instrument koji nas vraća normalnom životu – naglasio je Čerkez.

Kazao je da je Kanton Sarajevo napravio dobar progres u tom pravcu, da je procjepljenost blizu 50 procenata, za razliku od Zapadnohercegovačkog ili Kantona 10 gdje se imunizacija kreće između deset i 12 posto.

– Pretpostavlja se da je veliki broj osoba vakcinisan u susjednim zemljama imajući u vidu da veliki broj ljudi sa tog područja imaju dvojno državljanstvo – istakao je Čerkez.

U vezi s favoriziranjem određenih vakcina, poručio je da je svaka vakcina koju je provjerila Agencija za lijekove, sigurna i efikasna.

– Priča o izboru vakcina, pogotovo stanovništva koje nije stručno za takvu odluku, ne stoji. Jako je bitno da primite vakcinu koja je na raspolaganju – naglasio je Čerkez.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*