Gradonačelnik Tuzle se sastao sa projektnim timom projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON

Projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Projektni partneri su, iz Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj Nerda, iz Hrvatske – Općina Nijemci, koja je ujedno i vodeći partner, dok su iz Crne Gore partneri na projektu JP Nacionalni parkovi i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice.

Tim povodom, u Tuzli se, u utorak, 2.11.2021. godine, sastao projektni tim kojeg čine predstavnici svih pet partnera u projektu. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, prisustvovao je sastanku projektnog tima, te im čestitao, prije svega, na uspješno pripremljenom projektu, koji je jedan od nekoliko projekata, odabranih u jakoj konkurenciji od preko 160 projekata iz regiona, za sufinansiranje u okviru Interreg Programa prekogranične saradnje. Nakon što su članovi projektnog tima upoznali gradonačelnika sa tokom realizacije aktivnosti u okviru zajedničkog projekta, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo, te napomenuo značaj ovog projekta za sve partnere, a posebno za grad Tuzlu. Jedan od ciljeva Projekta Panonsko-jadranska veza je da svojim rezultatima doprinese  razvoju održivog turizma, korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa u Tuzli i drugim gradovima obuhvaćenih projektom,

Pored infrastrukturne komponente, u okviru koje će u Tuzli biti uređeno izletište Ilinčica,  projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON, ima i edukativnu komponentu,  koja ima za cilj jačanje kapaciteta različitih radnika u sektoru turizma. Tim povodom, u Tuzli je u periodu od 2.-4.11.2021. godine, organizovana zajednička edukacija za učesnike iz Hrvatske, Crne  Gore i Bosne i Hercegovine. Program obuke će omogućiti učesnicima bolje razumijevanje različitih koncepata i tehnika korištenja socijalnih medija u svrhu promocije turističkih proizvoda i destinacija. Sam program će se bazirati na dvostranom pristupu kojim će se omogućiti učesnicima upoznavanje sa mogućnostima oglašavanja na novim platformama i primjenu stečenih znanja u praksi. Polaznici edukacije su predstavnici različitih partnerskih institucija uključenih u oblasti turističke djelatnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne gore, kao i predstavnici pružalaca usluga i drugih aktera iz ove oblasti iz sve tri zemlje uključene u provedbu Projekta.

Cijeli program se finansira iz evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022. godine.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*