(VIDEO) Obilježen Svjetski dan romskog jezika

Ženska romska mreža „Uspjeh“ BIH  uz podršku OAK Fondacije  organizovala je danas u Tuzli obilježavanje 5.novembra Svjetskog dana romskog jezika.

Obilježavajući  ovaj dan, Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena romkinja “Bolja budućnost“  izrazila je nadu da će od iduće školske  godine početi izvođenje fakultativne nastave na romskom jeziku.

Do tada bi trebali  biti urađeni i bukvari i početnice koji bi trebali olakšati djeci savladavanje romskog jezika, ali i materijali koji će govoriti o bogatoj istoriji i kulturi Roma.  To bi, nada se Denis Mujić, romski medijator, uposlenik Udruženja “Bolja budućnost” moglo spriječiti izumiranje romskog jezika.

Na međunarodnoj Konferenciji održanoj u Zagrebu  5.novembra 2008.godine, predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta usvojili su i potpisali Povelju o proglašenju 5.novembra za Svjetski dan romskog jezika. Godinu dana kasnije na Međunarodnoj konferenciji u Zagrebu donijeta je Deklaracija kojom se zvanično proglašava ovaj dan kao Svjetski dan romskog jezika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*