Vlada Japana pokreće projekat „Upravljanja rizicima od klizišta“

Kao odgovor na dugoročne potrebe nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, Vlada Japana u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) pokreće projekat „Upravljanja rizicima od klizišta“ u vrijednosti od pet miliona KM.

Istovremeno, Vlada Japana je u saradnji s UNDP-om pokrenula je i 1,2 miliona KM vrijedan projekat „Sanacija i rekonstrukcija centara za djecu s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, koji će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH.

Tim povodom, u ponedjeljak, 23. februara će u Sarajevu biti upriličena konferencija za medije, na kojoj će se novinarima obratiti Hideo Yamazaki, ambasador Japana u BiH, Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH i Harry Smith, vršitelj dužnosti voditelja ureda IOM-a u BiH.

Klizišta su stalna opasnost u BiH i ona predstavljaju jedan složen i sve veći problem za sve nivoe vlasti, a posebno za lokalne zajednice pogođene klizištima.

Prema Procjeni potreba za oporavkom, poplave u maju 2014. godine aktivirale su više od 3.000 klizišta širom zemlje, što je dovelo do uništenja gotovo 2.000 kuća.

Projektom Upravljanja rizicima od klizišta u vrijednosti osigurat će se konkretna podrška lokalnim vlastima na devet područja pogođenih klizištima i poplavama za sanaciju i stabilizaciju klizišta putem ulaganja s ciljem smanjenja rizika, te za jačanje kapaciteta za upravljanje klizištima i njihovo praćenje.

U okviru projekta „Sanacija i rekonstrukcija centara za djecu s invaliditetom u BiH“ bit će izvršena sanacija i rekonstrukcija pet Centara za djecu s invaliditetom koji su pretrpjeli štete od poplava u maju 2014. godine, i to u Derventi, Orašju, Bijeljini, Srpcu i Prijedoru, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*