Poplave napravile haos u i Trnovu: Stanovnici Kijeva evakuisani, voda neispravna za piće

Izlijevanje rijeka iz korita osim što je stvorilo probleme u Sarajevu, napravilo je probleme i u okolnim mjestima, a prema stanju na terenu najteža situacija trenutno je na širem području Trnova.

Rijeka Željeznica koja protiče kroz Trnovo i okolna mjesta stvorila je brojne probleme stanovnicima, ali i pripadnicima civilne zaštite.

Stari put prema Trnovu, koji prolazi kroz Krupac, na jednom dijelu u potpunosti je uništen zbog čega je saobraćaj na ovom dijelu ceste koja prolazi prema Foči obustavljen.

Teška situacija je i u mjesto Kijevo koje se nalazi u neposrednoj blizini Trnova. Zbog izlijevanje rijeke Željeznice, pripadnici Žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo izvršili su evakuaciju pet osoba u naselju Batići, a zbog poplava vanredno stanje je proglašeno na području općina Trnovo, Pale i Istočna Ilidža.

“Policijski službenici Jedinice Žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo u saradnji sa pripadnicima kluba “Volf” za spašavanje na vodi i pod vodom, danas su izvršili evakuaciju pet lica u naselju Batići, u mjestu Kijevo, općina Trnovo iz dvije kuće koje su poplavile. Policijski službenici nastavljaju da prate situaciju”, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Poplave osim što su stvorile probleme s električnom energijom, napravile su probleme i u vodosnabdijevanju. Kako je saopćeno iz kompanije Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo voda za piće u Trnovu je neispravna te su obavijestili građane da je prije upotrebu moraju prokuhati.

“Ukoliko ne mogu tako obezbijediti pitku vodu, građani se obavještavaju da mogu doći u zgradu Općine kako bi dobili flaširanu vodu”, saopćeno je iz ViK-a Istočno Sarajevo.

Također, kompanija je uputila obavještenje i stanovnicima Gornjeg Kotorca te su saopćili kako će zbog poremećaja u snabdijevanju jedan dio ovog mjesta imati slabiji pritisak vode.

Poplave su pogodile i područje Općine Pale, ali kako su naveli pripadnici civilne zaštite u ovom dijelu BiH situacija je još uvijek pod kontrolom.

Paljanska Miljacka i dalje se nalazi unutar korita, ali zvaničnici su saopćili da bi se i ona mogla izliti ukoliko kiša nastavi da pada.

Radnici preduzeća “Komunalno” i “Vodovod i kanalizacija” su na terenu gdje popravljaju i saniraju razne kvarove na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, te čiste spojne kanale i uklanjaju krupnije kamenje i granje na dijelovima oko mostove.

Na području Vrhprače došlo je do urušavanja regionalnog puta Podgrab – Jahorina na više mjesta, pa se saobraćaj na ovoj dionici odvija jednom trakom i vozači se upozoravaju da vožnju prilagode uslovima na putu.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*