Savez općina i gradova: Potrebno je zajedničko djelovanje na prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava

Našu zemlju su opet, u kratkom vremenskom periodu pogodile velike kišne padavine usljed kojih je došlo do izljevanja mnogih riječnih korita i plavljenja naseljenih područja.

U najugroženijim područjima pogođenim poplavama, gdje je otežano snadbijevanje vodom i električnom energijom, stanovništvu je potrebna pomoć.

Savez općina i gradova FBiH je u stalnom kontaktu sa općinama i gradovima pogođenim ovom prirodnom katastrofom. Vesna Travljanin, direktorica, je izjavila da je veliki broj načelnika i lokalnih zajednica izrazilo spremnost za hitno pružanje solidarne pomoći ugroženim ”Stalno dobijamo upite kako i na koji način druge lokalne zajednice mogu pomoći, neke od njih imaju spremne GSS timove, neke opremu itd…”

U ovom momentu Stručna služba Saveza prikuplja informacije sa terena kako bi ta pomoć bila što konkretnija i svrsishodnija. Posljedice ove katastrofe će ove lokalne zajednice osjećati dugi period.  

U narednom periodu Savez općina i gradova FBiH  će održati i sjednicu Predsjedništva na kojoj će se razmatrati daljnje aktivnosti vezano za podršku pogođenim općinama i građanima.

S obzirom na tešku situaciju u općinama i gradovima pogođenim poplavama, Savez općina i gradova Federacije BiH također apeluje i na druge nivoe vlasti, da izraze solidarnost, te u okviru svojih mogućnosti pomognu općinama koje su najteže pogođene elementarnom nepogodom.

Savez općina i gradova FBiH

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*