Nikšić: Žalosno je što Čavara ne zna da Vlada FBiH nije donijela odluku o privatizaciji

Žalosno je da Marinko Čavara kao višegodišnji poslanik u Parlamentu FBiH i sada kao predsjednik FBiH ne zna da Vlada FBiH nije donijela odluku o privatizaciji, već je usvojila Plan privatizacije Agencije za privatizaciju u FBiH.

Ovo je danas izjavio za Fenu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentirajući izjavu za Hrvatski medijski servis predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u kojoj se navodi da je Čavara “ogorčen time što Federalna vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija”.

Odluke o privatizaciji se, kaže Nikšić, donose za svaku firmu posebno i na temelju prijedloga Agencije.

Što se tiče ocjene predsjednika FBIH o konkretnom planu privatizacije, Nikšić smatra da su “kadrovi HDZ najmanje pozvani da komentarišu istu jer su u procesu privatizacije proteklih 20 godina ostavili samo pustoš i radnike na ulicama”.

“Žao mi je što se gospodin Čavara u svojim izjavama stalno vrti u HDZ-ovom izmišljenom i paralelnom svijetu legalnosti i legitimnosti umjesto da prihvati činjenicu kako aktuelnu vladu u trenutnoj poziciji drži isključivo njegov stranački predsjednik stalnim blokadama i ucjenama koje su nažalost konstanta od 2010 godine, a svjedočimo im i danas”, rekao je Nikšić.

Istakao je da je “ova vlada za razliku od prethodnih pokazala kako joj je interes svako radno mjesto i dok je god u poziciji u kojoj se nalazi neće prestati raditi u interesu privrednih subjekata koje spominje predsjednik FBiH u svojoj izjavi”.

Zato je premijer FBiH pozivao Čavaru da, kako kaže, “prestane sa politikom višegodišnjeg političkog marketinga bez suštine i sadržaja koje ne služe nikome, te iskoristi svoje ovlasti da Parlament započne sa svojim radom u punom kapacitetu jer su blokade HDZ-a proteklih godina puno štete nanijeli građanima FBiH”.

“Dobili ste mandat, formirajte Vladu za početak, a za razliku od vas SDP BiH će biti podrška za svaku odluku koja je u interesu građana što smo i dokazali kod izbora rukovodstva FBIH”, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u izjavi za Fenu.

Vlada FBiH dala je jučer saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena preduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom periodu negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: “Bosnalijek” Sarajevo, “Energopetrol” Sarajevo, “Energoinvest” Sarajevo, “Aluminij” Mostar, “Hidrogradnja” Sarajevo, “Remontni zavod” Travnik, “Šipad eksport-import” Sarajevo, “Željezara” Zenica, KTK Visoko, “Agrokomerc” Velika Kladuša, “Konfekcija Borac” Travnik, “Fabrika duhana” Mostar, “Vitezit” Vitez i Holding preduzeće “Putevi BiH” Sarajevo.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*