Evropska centralna banka priprema se za izlazak Grčke iz eurozone

Izlazak Grčke iz eurozone više nije nemoguć scenarij, o čemu svjedoče pripreme koje u tom smislu poduzimaju velike evropske zemlje i Evropska centralna banka, piše u petak evropska štampa.

-Mislim da su (najveće zemlje EU) dostigle tačku u kojoj će Grčkoj reći – “Ako doista želite otići, otiđite”, otkrio je u razgovoru za nedjeljnik Malta Today malteški ministar financija Edward Scicluna.

-Vjerujem da misle ozbiljno, jer će Njemačka, Nizozemska i drugi biti čvrsti i ustrajati na tome da Grčka uzvrati za ukazanu joj solidarnost drugih zemalja članica tako što će poštovati uvjete – rekao je Scicluna.

-Uvijek postoji mogućnost, čak i vrlo vjerovatna, ako postane doista burno i oni se ne uspiju usuglasiti, da oni odu – rekao je Scicluna, govoreći o današnjem sastanku eurozone u Bruxellesu o uvjetima produljenja zajma Grčkoj, za koji malteški ministar predviđa da će biti jako težak.

Europska centralna banka (ECB) također se priprema za mogućnost izlaska Grčke iz eurozone i u izradi su alternativni planovi o načinima kako će ostatak skupine sačuvati netaknutim, objavio je njemački časopis Spiegel u najavi novog izdanja.

ECB nije želio komentirati tu informaciju.

Njemački časopis također tvrdi da ECB želi primorati grčku središnju banku da uvede kontrole tokova kapitala, iako je ECB tokom sedmice već negirala takvu informaciju koju je objavila njemačka štampa, prenosi Index.hr.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*