Akcija “Damask”: Predložen pritvor za Erdića i Traku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je državnom Sudu prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Huseina Erdića iz Bužima i Midhata Traku iz Zenice, koji su osumnjičeni za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Erdić i Trako su, prije dva dana, sa Merinom Keserovićem i Nevadom Hušidićem iz Velike Kladuše, Edinom Tabakovićem iz Sarajeva, te Ramizom i Aluadinom Ibrahimovićem iz Maglaja, uhapšeni u okviru akcije “Damask”.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te zbog toga što bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva.

Ove osobe osumnjičene su za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*