Iran - 30. novembar 2019: U glavnom gradu Irana Teheranu obustavljena je nastava u predškolskim ustanovama i osnovnim školama zbog zagađenja zraka. ( Fatemeh Bahrami - Anadolu Agency )

COP26: Industrija fosilnih goriva najbrojnija na samitu o klimi

Na samitu Ujedinjenih nacija o klimi (COP26) je više delegata povezanih s industrijom fosilnih goriva nego iz bilo koje zemlje učesnice, pokazuje najnovija analiza organizacije za ljudska prava “Global Witness”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Analitičari “Global Witnessa” procijenili su listu učesnika koju je objavio UN na početku samita u Glasgowu.

Otkrili su da su 503 osobe koje su povezane s industrijom fosilnih goriva akreditovane za samit o klimi.

U analizi koju je organizacija podijelila s BBC-jem navodi se da delegati lobiraju za industriju nafte i gasa, a aktivisti tvrde da učešće treba biti zabranjeno.

“Industrija fosilnih goriva je decenijama poricala i odlagala stvarnu akciju protiv klimatske krize, zbog čega je ovo tako veliki problem. Njihov uticaj je jedan od najvećih razloga zašto 25 godina UN-ovih pregovora o klimi nije dovelo do stvarnog smanjenja globalnih emisija”, kaže Murray Worthy iz “Global Witnessa”.

Prema zvaničnim podacima, na samitu COP-26 prisustvuje oko 40.000 osoba. Brazil ima najveći tim pregovarača, koji čini 479 delegata.

Organizacije “Global Witness”, “Corporate Accountability” i drugi, koji su izvršili analizu, definišu lobistu za fosilna goriva kao nekoga ko je dio delegacije trgovačkog društva ili je član grupe koja zastupa interese naftnih i plinskih kompanija.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*