Eskobar sa rukovodiocima Parlamenta FBiH: Bitno je fokusirati se na razvoj ekonomije

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar razgovarao je u Sarajevu sa zvaničnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te im je tom prilikom poručio da bi u fokus trebalo da stave razvoj ekonomije i rast parametara, odnosno životnog standarda građana.

To je nakon sastanka izjavio jedan od učesnika, predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović, cijeneći susret konstruktivnim i sadržajnim a  poruke gosta ohrabrujućim.

Domaćini su, prema Zaimovićevim riječima, prenijeli zabrinutost zbog trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini koja stvara nesigurnost i potencijalnim investitorima te ukazali i na odlazak mladih školovanih ljudi iz Bosne i Hercegovine, nezadovoljnih ekonomskim stanjem u zemlji u kojoj se, kako su rekli, trenutno još i “zvecka oružjem”.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović veoma je zadovoljan sastankom s američkim zvaničnikom.

Prema njegovoj izjavi, bilo je riječi i o izmjenama Izbornog zakona u BiH zarad stvaranja uvjeta za fer izbore u BiH te su domaćini izvijestili Eskobara o veoma neugodnoj političkoj situaciji u zemlji. Istakao je da je veoma bitna potvrda Sjedinjenih Američkih Država o poštivanju Vašingtonskog Dejtonskog sporazuma.

Osim rukovodstava oba doma Federalnog parlamenta, učesnici sastanka s Eskobarom bili su predsjedavajući zastupničkih klubova, kao i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*