Nikšić: Vlada neće raditi po željama isfrustriranih političara

Nakon što je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio nalog da odgovorne osobe u Vladi FBiH i drugi pravni subjekti izvršne vlasti odmah obustave donošenje nekih odluka, federalni premijer Nermin Nikšić je za Fenu izjavio da Vlada neće raditi prema željama “isfrustriranih političara” već isključivo po ustavnim i zakonskim ovlaštenjima.

Nikšić je pozvao Čavaru da se radije okrene imenovanju nove vlade zajedno s potpredsjednicima Federacije BiH.

Pozvao ga je da cijeni to što su delegati u Domu naroda Federalnog parlamenta, koji su članovi Nikšićeve Socijaldemokratske partije, dali potpise kojima je odblokirano imenovanje predsjednika FBiH mada nisu glasali personalno za Čavaru.

“Nije nam palo na pamet da glasamo za čovjeka koji je svečano dočekivao osuđenog ratnog zločinca (Darija Kordića) po povratku iz zatvora”, rekao je Nikšić i još jednom pozvao Čavaru da formira novi saziv federalne vlade “a ako ona bude pristajala na njegove naloge, da ih tu ostvaruje”.

Nalog koji je danas donio novomenovani predsjednik FBiH Marinko Čavara odnosi se na zabranu sadašnjoj vladi čiji je mandat pri kraju da donosi odluke koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituisanja novog izvršnog tijela vlasti shodno izbornoj volji građana.

Nalog se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova upošljavanja u institucijama izvršne vlasti i poduzećima u kojima Federacija ima upravljačka prava.

Spomenuti nalog se ne odnosi na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzrokovati štetne posljedice za FBiH.

“Odlazeća Vlada FBiH od izbora do danas ponaša se suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim standardima, po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi političke odluke kao ni kadrovska rješenja u ime onih koji su dobili potporu građana na izborima. Očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti”, kazao je za Čavara.

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*