Bivši ministar unutrašnjih poslova TK, nepravomoćno, osuđen na dvije godine zatvora

Sulejman Brkić, bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pred Općinskim sudom Tuzla danas je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine. Uz to, izrečena mu je i zabrana vršenja dužnosti ministra u FBiH u trajanju od pet godina.

Optužnica protiv Sulejmana Brkića potvrđena je prošle godine, dok je suđenje počelo u januaru 2021.

On je optužen za ”Primanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, u sticaju sa krivičnim djelom – Zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnica tereti Brkića da je od augusta 2019. do februara 2020. godine, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova TK, posredovao kod službenih osoba da izvrše službenu radnju koju ne bi smjele vršiti, te je u više navrata od Dževada Kormana, direktora Uprave policije MUP-a TK-a, zahtijevao da izvrši interne premještaje određenog  broja policijskih službenika.

Nakon što je Korman odbio postupiti po zahtjevima Brkića, na njegovu inicijativu tadašnji sastav Vlade Tuzlanskog kantona smijenio je Kormana sa mjesta direktora Uprave policije MUP-a TK.

Na njegovo mjesto imenovan je Safet Ibrahimović, koji u to vrijeme nije ispunjavao elementarne zakonske odredbe, što je Brkić zatajio, ali je tadašnja Vlada ipak donijela odluku o njegovom imenovanju, budući da je Brkić kako je navedeno u optužnici članove Vlade doveo u zabludu.

U međuvremenu Općinski sud Tuzla je donio presudu u kojoj je navedeno da je smjena Dževada Kormana sa mjesta direktora Uprave policije bila nezakonita. Dževar Korman je u februaru ove godine vraćen na posao, a Ibrahimović razriješen dužnosti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.