Protesti u Beogradu zbog murala Ratku Mladiću: Policija stoji između aktivista i desničara

Na Cvetnom trgu u Beogradu počeo je protestni skup “Mural mora pasti” koji organizuje nekoliko nevladinih i građanskih grupa, a zbog murala s likom Ratka Mladića koji se nalazi u centru grada. Na istoj lokaciji su se okupili i desničari koji skandiraju ime ovog ratnog zločinca.

Prisutni su građanski aktivisti iz mnogih organizacija kao što su “Žene u crnom” i “Inicijativa mladih za ljudska prava” koja je i najavila uklanjanje murala Mladiću na Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Tu aktivnost je zabranio MUP Srbije, a desničari su se uključili u odbranu murala.

Građanski aktivisti su pozvali na ljubav i razumijevanje, osudili su to što država štiti ratkog zločinca koji je kriv za genocid u Srebrenici, a poručili su i “Je.o vas fašizam”.

Na večerašnjem okupljanju, osim građanskih aktivista su prisutni i desničari, a ove dvije grupe razdvaja kordon policije.

Desničari uglavnom imaju prekrivena lica, no sa snimaka je moguće prepoznati pripadnike Levijatana sa njihovim obilježjima. Oni su skandirali Ratku Mladiću, a uzvikivali su i “Aida ustaša”.

Aida Ćorović je inače aktivistica koja je jajima gađala mural Mladića u Njegoševoj ulici, a zbog čega je bila i privođena. Nju večeras štiti policija, no ona je poručila javnosti da se ne plaši.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*