Kurtćehajić: Crnogorci znaju da Sutorina nije njihova

Tri dana prije početka javne rasprave o Sutorini koja će biti održana u državnom parlamentu, Udruženje generala BiH organiziralo je danas u Sarajevu javnu tribinu pod nazivom “Odluku o Sutorini treba prepustiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu”.

Predstavnici ovog udruženja zajedno sa Akademskom i građanskom inicijativom za povrat Sutorine naglašavaju da je 24. februar historijski datum za BiH s obzirom da je građanska upornost i aktivnost, u saradnji sa stručnjacima, dovela ovo pitanje do javne rasprave u državnom parlamentu.

Naime, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH organizirat će javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine, u kojoj će učestvovati članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH-Državne komisije za granice, Ministarstva pravde BiH, Ustavnog suda BiH, te pravni stručnjaci s univerziteta u BiH i udruženja građana.

Kako je danas ocijenjeno, ovaj presedan će biti upamćen po “državotvornoj svijesti za koju se smatralo da u ovoj zemlji ne postoji”.

Govoreći o tome da li odluku o Sutorini treba prepustiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu, profesor emeritus Omer Ibrahimagić je danas iznio mišljenja da nije neophodno da ovaj sud odlučuje o tome.

-Ovdje se radi o tome da ni naše današnje bh. rukovodstvo, a ni crnogorsko, nije znalo za ovaj problem. Historijski, to nikad nije bila crnogorska teritorija. Ako bi Crnogorci imali dobru namjeru da se upoznaju s ovim problemom, onda bi oni bez problema vratili te dvije katastarske općine BiH. Radi se o katastarskim općinama Kruševici i Sutorini, o prostoru od 83 kvadratna kilometra – pojasnio Ibrahimagić.

Bosna i Hercegovina mogla bi trajno izgubiti izlaz na otvoreno more, mišljenja je profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i doktor pravnih nauka Suad Kurtćehajić.

– To će se desiti ukoliko bh. nadležni organi potpišu sporazum o prihvatanju i priznavanju postojećih granica između BiH i Crne Gore, čime bi za katastarske općine Kruševica i Sutorina i formalno bile priznato da pripadaju Crnoj Gori – upozorio je Kurtćehajić.

Smatra da bi ovakav potez naših vlasti bio katastrofalan, jer bi bila priznata postojeća granica između dvije zemlje, koja nema uporišta, kaže, ni u kakvom pisanom dokumentu.

Podvlači da je jako važno da se “bh. političari počnu pravno ponašati”.

– Ne postoji nijedan razlog da se odreknemo izlaza na otvoreno more. Nije čak nikakav izgovor ni da je to uslov za ulazak u Evropsku uniju (EU), jer i Slovenija i Hrvatska još nisu riješile pitanje svojih granica, a obje su članice EU. Ne vidim nijedan argumenat da naši političari daju Crnoj Gori nešto za što i Crnogorci znaju da nije njihovo – kazao je Kurtćehajić.

Naglašava da treba zadržati dobrosusjedske odnose s Crnom Gorom, ali i tražiti međunarodnu arbitražu po pitanju Sutorine, a dokazi su na strani BiH.

– Ne postoji razlog da dajemo ono što je naše da bi zadovoljili Crnu Goru. To nema uporišta u ustavnim odredbama – stav je Kurtćehajića.

Akademik prof.dr. Ibrahim Pašić smatra da Sutorina treba biti predmet arbitraže, odnosno međunarodne pravne instance, što uostalom, i traže pokretači ovog pitanja.

– Što se tiče Sutorine, mi Bosanci i Hercegovci se tog teritorija nikad ne možemo odreći. Možda sada i nije pravi politički trenutak da se vrati Sutorina, ali biće za naraštaje koji dolaze – dodao je Pašić.

Na tribini je apelirano na zastupnike u Predstavničkom domu PSBiH da pokažu “više intelektualne i političke zrelosti te da donesu ispravan politički i patriotski stav o Sutorini”.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*