Ipak nećemo na crnu listu ?!

Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na “crnu listu” kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.

Ovo je danas u izjavi za Agenciju FENA potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, naglašavajući da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, sivu listu, zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.
“Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja”, istaknuo je.

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.
Dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.
Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.
“To znači da imamo još pet dana da usvojimo ove zakone i izbjegnemo da iz ove sive zone pređemo direktno na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom”, kazao je Lagumdžija.

Pozvao je rukovodstvo i delegate u Domu naroda PSBiH da usvoje ove zakone i da omoguće da finansijske transakcije iz inostranstva prema BiH ne prolaze dodatne kontrole tim više što bi uskoro trebala biti održana donatorska konferencija za obnovu od katastrofalnih poplava na uništenim područjima u BiH od koje se očekuje priliv finansijskih sredstava, a ovim bi finansijski priliv bio usporen i zakompliciran.
Podvukao je da predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti s predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke te UN Agencija, prema ustaljenoj metodologiji koja se koristi u ovim slučajevima, vrše popis šteta, a očekuje se da će taj posao biti završen do polovine juna na osnovu čega će biti i organizirana donatorska konferencija.

No, neovisno o tome što će Dom naroda usvojiti ove zakone 6. juna, Lagumdžija tvrdi, da će sve ovo imati negativne posljedice jer je BiH ponovo stavljena u negativan kontekst, ali “imamo šansu da zaustavimo pad u provaliju”.
( FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*