(VIDEO) FUZIP: Na radilištima obezbijediti punu sigurnost i zaštitu na radu

Povodom nedavnih nesreća na radu sa smrtnim ishodom u kojima su na radilištima u Zenici i Sarajevu smrtno stradala tri radnika, Inspektorat rada Federalne uprave za inspekcijske poslova skreće pažnju na obavezu dosljedne primjene odredbi Zakona o zaštiti na radu i upozoriti sve poslodavce u Federaciji BiH da radnicima moraju obezbijediti punu sigurnost i zaštitu zdravlja na radu, odnosno osigurati bezbjedne uslove na radu kojima će se u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti nastanak povreda na radu, saopćeno je iz FUZIP-a.

  • Prema trenutno dostupnim podacima, u FBiH su u toku ove godine evidentirane 183 teže povrede na radu od kojih, nažalost, osam sa smrtnim ishodom, dok je u 2020. godini evidentirano 166 povreda na radu od čega je, također, osam povreda na radu sa smrtnim ishodom i 158 težih povreda.

Teže povrede na radu s teškim posljedicama i smrtnim ishodima su pretežno vezane za privremena radilišta, a u pravilu su posljedica drastičnog kršenja i nesprovođenja zakonom propisanih mjera vezanih za zaštitu na radu. Naročito je važno da se mjere propisane novim Zakonom o zaštiti na radu suštinski primjenjuju i poštuju, kako bi se spriječili događaji koji izazivaju povrede na radu, a posebno one s teškim posljedicama i fatalnim ishodima – ističu federalni inspektori rada.

O svim detaljima upoznao nas je Ševal Smajić, federalni inspektor rada koji je bio gost Radio Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*